Ką būtina žinoti apie šaldyto tuno laikymą ir gaminimą?

Ne kiekviena žuvis pelno „jūros steiko“ vardą, tačiau tunas jau seniai išsikovojo šį titulą. Jo tvirta tekstūra ir išraiškingas skonis lyginamas su jautiena ar veršiena, o šimtmečius senos tuno medžioklės tradicijos Viduržemio jūroje buvo laikomos tikru bendruomenės ritualu. Tuno mėsa ne tik malonina gomurį, bet ir aprūpina organizmą naudingaisiais baltymais bei Omega-3 rūgštimis. Tačiau šios žuvies nauda atsiskleidžia tik tada, kai tinkamai pasirūpiname jos laikymu ir paruošimu.

Kaip laikyti šaldytą tuną?

Kad šaldytas tunas neprarastų savo kokybės, jį būtina laikyti ne aukštesnėje nei –18 °C temperatūroje. Šaldiklyje verta naudoti sandarias pakuotes, kurios apsaugo nuo vadinamojo „šaldiklio kvapo“. Atšildymui rinkitės lėtą procesą šaldytuve – taip išsaugoma struktūra ir natūralus skonis. Jei prireiktų skubiau, tuno gabalėlį panardinkite į šaltą vandenį, bet jokiu būdu nepalikite ant stalo kambario temperatūroje.

Paslaptys, kaip paversti tuną gurmanišku patiekalu

Šaldytas tunas gali tapti išskirtiniu patiekalu, jei vadovausitės keliomis taisyklėmis. Nepamirškite, kad šią žuvį verta gaminti trumpai – per ilgai kepant ji praranda sultingumą. Gurmanai mėgsta eksperimentuoti, o tunas tam puikiai tinka:

  • ant grilio kepti kepsniai su citrininiu sviesto padažu;
  • tartaras ar carpaccio, kuriuos ypač mėgsta japonų virtuvė;
  • tuno filė salotoms su sezamo sėklomis ir imbieru;
  • burgeriai su tuno mėsa – netikėta, bet itin sultinga alternatyva jautienai.

Būtent todėl ši žuvis tapo universaliu pasirinkimu valgyti tiek šeimos virtuvėje, tiek aukštos klasės restoranuose. Ne veltui Japonijos aukcionuose už rečiausią tuną mokama šimtai tūkstančių eurų – čia jis laikomas ne tik maistu, bet ir kultūriniu simboliu.

Kodėl tunas turėtų atsirasti jūsų virtuvėje?

Tuno privalumai – akivaizdūs: jis maistingas, universalus, elegantiškas patiekalų pagrindas. Be to, viduryje verta prisiminti, kad tuną galima valgyti ne tik termiškai apdorotą – iš jo gaminami švieži tartarai, kurie išlaiko maksimalų maistinių medžiagų kiekį. Ši žuvis suteikia galimybę virtuvėje improvizuoti ir atrasti naujus skonius.

Kai kitą kartą planuosite vakarienę ar netikėtą svečių priėmimą, nepamirškite šaldyto tuno – jis gali nustebinti ne mažiau nei prabangus steikas. Tunas – tai ne tik sveikata ir skonis, bet ir istorija, keliaujanti iš Japonijos turgaviečių į jūsų stalą.