Nors kuojos — bene dažniausiai sugaunamos mūsų žuvys, bet apie jas pakalbėti, vis dėlto, verta. Dauguma meškeriotojų savo žvejišką kelią pradėjo būtent nuo kuojų, tačiau — paradoksas — šiek tiek įgudę, kuojų pradėjo nebevertinti, ir paklausti: „Kaip kibo?“, dažniausiai atsako: „Et, vien tik kuojos…“ Taip jos dažniausiai ir lieka, daugelio akimis žiūrint, dėmesio nevertomis pradedančiųjų meškeriotojų žuvelėmis. Tačiau pažiūrėkime, kokio didumo kuojos būna mūsų laimikiuose! Dažniausiai sprindinės, kurių prigaudyti, žinoma, nesunku. O kas yra sugavęs kilograminę ar beveik kilograminę kuoją? Ar bent jau tokią matęs? Retas, labai retas. O tokių kuojų yra, ir nemažai, tik sugauti jas daug sunkiau nei tokio pat dydžio karšį, šapalą, ešerį ar karpį.
Kada ir kaip gaudyti kuojas?
Vos nutirpus ledams ir vandeniui po truputį šylant, besiruošiančios neršti kuojos ima godžiai maitintis. Tuo metu jos laikosi daugiausia užliejamuose plotuose, kur seklu ir kur vanduo greičiau įšyla, atsiranda daugiau maisto. Čia jos ieško lydekų ikrelių, įvairių iš žemės išplautų lervų, sliekų. Taigi pavasarį svarbiausias kuojų maistas — gyvulinės kilmės. Tad ir geriausias masalas — uodo trūklio lervos (kurių ne visada turime) ir mėšliniai sliekeliai (kurių visada galima rasti sename perpuvusiame mėšle). Tačiau pavasarį, kai kuojos plaukioja negiliai, pagauti jas, ypač didesniąsias, nelengva, nes žuvys greitai pastebi meškeriotoją arba jas nubaido gruboki žūklės įrankiai. Tad pavasarį tenka naudoti lengvesnius, „trapesnius“ įrankius — plonesnį nei paprastai valą, lengvą plūdelę ir svarelį. Vietos, kuriose pavasarį laikosi kuojos, gali būti tolokai nuo kranto, nes užliejami plotai labai dideli, tai dažnai tenka bristi vandenin. Tad būtina šilta guminė avalynė. Masalą užmesti tenka tarp krūmokšnių ar į properšas tarp senų žolių, todėl įprasta meškerėlė netinka. Mat užmetus net gana toli, užkibusią žuvį teks traukti per įvairius žolių stiebus, kartais tarp krūmokšnių, todėl ir valas gali užkliūti, ir kitos kuojos išsibaidyti. Paprasčiausia būtų meškerioti labai ilgu (nei iki 8 metrų) teleskopiniu meškerykočiu, tačiau kas tokius turi… Žodžiu, tenka kiek galima labiau prailginti mūsų turimus paprastus meškerykočius. Atsiranda ir kitų klaustukų — kur pasidėti masalą, stovint įsibridus toli vandenyje? Verta susimeistrauti nedidelį, paprastą stovelį, kurj įsmeigtume dugnan ir ant kurio pasidėtume viską, kas bus būtinai reikalinga žūklėje. Žūklės vietą verta pasirinkti taip, kad vėjas pūstų į nugarą ir masalą neštų kuo toliau. Labai praverčia jaukinimas. Gaudant kuojas pavasarį, jos jaukinamos susmulkintais sliekais, uodo trūklio lervomis ir iš bėdos virtomis kruopomis prieš pat žūklės pradžią. Jauką reikia mesti taip, kad žuvys rinktųsi į kuo atviresnę vietą ir tuo palengvintų žūklę. Po žiemos kuojos kimba drąsiai, plūdė iškart neria gilyn, pakirsti reikia nestipriai, jeigu kabliukas aštrus — žuvis jūsų.
Kuojų nerštas
Vandeniui dar labiau įšilus, prasideda kuojų nerštas. Jis trunka nuo balandžio pabaigos iki birželio pradžios. Kuojos paprastai neršia maždaug tose pačiose sekliose vietose, kuriose anksčiau maitinosi. Pas mus kol kas kuojas neršto metu gauduti nedraudžiama, bet žvejo etika tai daryti vis dėlto nepataria… Žinoma, kuojos — palyginti menkos vertės žuvys, bet ten, kur jų skaičių verta sumažinti (kad nesudarytų konkurencijos kitoms, vertingesnės žuvims), tą geriau padaryti tinklaičiais, o ne trikdant nerštą. Na, bet jeigu kas ir gaudys kuojas neršto metu, tai metodai ir technika čia tokia pati, kaip ir ankstyvą pavasarį. Jeigu ir šiuo atveju žiūrėsime žvejo etikos, tai galėsime imti tik patinėlius, kuriuos lengva atskirti, nes per nerštą jie pasipuošia baltais taškeliais.
Po neršto, vasaros pradžioje, kuojos palieka neršyklas ir pasitraukia giliau. Kaip ir pavasarį, jų maistas — vis dar daugiau gyvulinės kilmės, nes vandens augalai dar nepakankamai suvešėję, o įvairių lervų, vėžiagyvių apstu. Vasaros pradžioje tinka įprasti meškeriojimo įrankiai, nes gaudoma atviruose plotuose, vidutiniame gylyje. Nebereikia ir tiek daug atsargumo. Be tradicinio masalo — sliekų, o ankstyvesnę vasarą — ir šutintų kviečių, verta imti ir kitokius — įvairias vandenyje gyvenančias lervas. Naudojant natūralų kuojų maistą, laimikiai būna didesni, o ir žuvys pakliūva stambesnės. Sugavus pirmąją žuvį, visada pravartu ją išskrosti ir pažiūrėti, ko prikimštas skrandis. Taip surandame, koks maistas tuo metu žuviai gardžiausias, kokio daugiausia yra vandenyje. Jeigu tai įmanoma, tokį masalą ir reikia naudoti.
Vidurvasaryje, suvešėjus vandens augalijai, svarbiausiu kuojų maistu tampa įvairios žolės. Masalui labai tinka ryškiai žali, šilką primenantys dumbliai, kurie ant kabliuko pririšami. Ežeruose toks masalas mažiau pravartus, nes stovinčiame vandenyje lengva pastebėti jo nenatūralumą, o upėse, gerai įgudus rišti „žolę“ (taip tą masalą vadina žvejai), galima sugauti labai didelių kuojų. Tokiai žūklei vėl reikia specialių įrankių, imame vidutinio ilgio meškerę su rite, ant kurios turi būti nemaža valo. Valas — kiek galima plonesnis, pavadėlis — ypač plonas. Svarelio nenaudojame, o plūdę dedame nedidelę, apvalainą. Švelniai užmetus masalą, laukiame, kol srovė jį nuneš kiek toliau, po to truputį pristabdome ir vėl atleidžiame. Taip darome tol, kol dar matome plūdę. Dabar kuojos kimba ne taip, kaip pavasarį, o nepaprastai atsargiai, plūdelė tik virpteli vandens paviršiuje. Pakirsti reikia staigiai. Praverčia ir kitoks augalinis masalas — galima imti plūdenas, kurių vidurvasaryje apstu upių užutekiuose. Tik kabliukas turi būti labai mažas, o plūdenos kabinamos bent kelios.
Masalas kuojai
Stojus vidurvasariui, ežere iš tradicinių masalų geriausiai tinka šutinti kviečiai arba tešla, nors, kaip jau minėta, nereikia užmiršti ir natūralaus kuojų maisto. Ankstyvais rytais kuojos laikosi kiek gilesnėse vietose, tačiau kai orai šilti ir apniukę, tenką matyti kuojų „šokius“ paviršiuje.
Gražiai atrodo, kada būriai maždaug vienodo didumo (po 400 – 500 gramų) kuojų pačiame vandens paviršiuje siaučia po atvirus ežero plotus. Tokias žaidžiančias kuojas sugauti sunku, nes jos labai greitai keliauja iš vienos vietos į kitą, o ir siūlomu masalu nelabai domisi. Tuo tarpu tose vietose, kur vandens paviršiuje tik karts nuo karto pasirodo vandens ratilai, kuojos kimba. Jeigu meškeriojame kokiame nors pamėgtame ežere, tai nesunku atrasti tokias kuojų ganyklas. Šiose vietose jas reikia jaukinti. Tai galima daryti vakare ar kokią valandą prieš meškeriojimą. Be to, ir meškeriojant reikia kartas nuo karto įmesti po truputį jauko, kad žuvys nenuplauktų. Dažnas žvejys masalą meta į patį jaukinimo ploto vidurį, bet taip daryti nepatartina, nes kibimų dažnumas sumažėja. Mat pamačiusios maistą, kuojos tik metasi jo pusėn ir nesistengia įsisukti į patį beskęstančių, sakysim, kruopų vidurį, o „lesioja“ jas iš pakraščio, kur jis geriau pastebimas.
Paprastai kuojos plaukioja būreliais, kurių didumas priklauso nuo žuvų dydžio. Mažesnių būreliai gausesni, didesnių — po kokias 7 žuvis, o pačios didžiausios plaukioja pavieniui. Be to, didžiausios laikosi kiek giliau, nors šiltomis dienomis ir jos neiškenčia neišplaukusios į pakraščius pasiganyti. Tada tas pačias didžiausias ir galima lengviau pagauti, tik reikia kantrybės ir atsargumo. Didesnės kuojos labai įtarios ir arti valties neplaukia, todėl masalą užmesti reikia kuo toliau. Be to, patartina valą po truputį traukti, kad masalas judėtų, ir net soti žuvis juo susigundytų. Pakirsta didelė kuoja labai smarkiai priešinasi. Jos smūgiai būna staigūs ir gana stiprūs, bei žuvis greit pavargsta.
Karštais vasaros vidurdieniais po vandeniu galima pamatyti tokį vaizdą — kuojos pakimba galva žemyn ir taip plūduriuoja, į nieką nekreipdamos dėmesio. Tada kuojų sugauti neįmanoma, nes maistas joms neberūpi. Tačiau kaip tik tokiomis dienomis pavakariop prasideda nors ir trumpas, bei labai smarkus kuojų kibimas.
Nusistovėjus vienos krypties vėjui, žuvys daugiausia laikosi prie to kranto, į kurį muša bangos. Todėl vietą žūklei reikia pasirinkti ten.
Kuojų žūklės pabaiga
Vasarinė kuojų žūklė baigiasi rugsėjo viduryje, kai vanduo atvėsta. Tada jos pasitraukia į gilesnes vietas ir vėl ima daugiau maitintis gyvuliniu maistu. Besirengiančios sutikti žiemą kuojos kimba gerai. Tada, be įprastinės meškerės, galima naudoti ir dugnines, o masalui labai praverčia dėliukės, kurių būna nemaža prisikabinusių prie akmenų, taip pat ir sliekai.
Pagaliau vandeniui visai atšalus ir užsitraukus ledui, stambios kuojos praktiškai nebekimba. Žiemą mūsų laimikiuose beveik ištisai būna mažos kuojikės. Didžiosios kuojos per vasarą sukaupia daug riebalų, ir tų atsargų ilgam pakanka, nes ir judėti beveik nėra reikalo. Žiemą tokiu letargo miegu miegančių kuojų būriai būna labai dideli. Tuo tarpu mažosios, neturėdamos pakankamai riebalų, priverstos ir toliau ieškoti maisto. Tai, beje, liečia ne tik kuojas. Žiemą mažosios kuojytės laikosi tose vietose, kur augalai dar ne visai supuvę, todėl ir ieškoti jų reikia ten.
Jeigu turime galimybę ilgą laiką žūklauti prie vieno ežero, tai galime kuo puikiausiai susipažinti su kuojų gyvenimu, galime pamėginti sugauti kilograminę.
Daugiau naudingos informacijos rasite www.gowild.lt – Laukinių žmonių klubas.